ZBAWIENNA FLORA BAKTERYJNA - Które szczepy są najlepsze dla naszego organizmu?

20-06-2017, 11:44

Flora bakteryjna jelit to klucz do prawidłowej pracy układu pokarmowego, a zdrowy przewód pokarmowy to zdrowie całego organizmu. Człowiek rodzi się z jałowym przewodem pokarmowym, jednak w trakcie porodu połyka bakterie, które po kilu dniach w jelitach namnażają się i kolonizują. Podczas karmienia piersią noworodek otrzymuje wraz z mlekiem matki bifidobakterie, które kształtują prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny. Po zakończeniu karmienia flora bakteryjna zaczyna upodabniać się do takiej, jaka występuje u zdrowej, dorosłej osoby.


ŻYWNOŚĆ GMO- przyszłość czy przekleństwo?

10-06-2017, 15:53

Żywność genetycznie modyfikowana, czyli GMO to pożywienie, którego materiał genetyczny zmieniono w sposób nienaturalny, w sztucznych warunkach na skutek skrzyżowania i rekombinacji. Jej wykorzystywanie wiąże się z licznymi wątpliwościami pośród społeczeństwa. Przede wszystkim jednak budzi ogromne emocje.


Szybki Chlebek Gryczano-Kokosowy

04-06-2017, 18:08

Chlebek nie zawiera glutenu i wychodzi znakomicie. Nie jest mocno twardy, a w dniu pieczenia nawet delikatnie miękki w środku. Zawiera zdrowe składniki, które dostarczają wielu witamin i minerałów, dostarcza niezbędnej energii, pomaga w trawieniu i przy zaparciach.

 


Fermentowana Żywność - Niezbędna dla Zdrowia Układu Pokarmowego

03-06-2017, 11:58

Żywność fermentowana zawiera wiele różnorodnych pozytywnych bakterii, które są niezwykle ważne dla sprawnego funkcjonowania układu trawiennego. Niwelują takie dolegliwości jak gazy, wzdęcia, zaparcia,.

 


MORFOLOGIA KRWI - Co warto wiedzieć ?

18-05-2017, 21:21

Badanie krwi to jedena z pierwszych metod, która może pokazać, że w naszym organizmie dzieje się coś niedobrego. Badanie to pozwala tanio i szybko wykryć choroby już nawet we wczesnym jej stadium. 


Shilajit - niezwykłe nacieki skalne

05-05-2017, 14:54

Shilajit wciąż jeszcze mało znany w europejskim, współczesnym stylu życia, jednak od dawna niezwykle ceniony w chińskiej Ajurwedzie. Wiele jego pozytywnych właściwości zostały potwierdzone przez badania naukowe. Jednak przypomnijmy sobie co to takiego właściwie jest?


KWERTECYNA - niezwykły flawonoid czuwający nad naszym zdrowiem.

30-04-2017, 11:58

Kwertecyna jest jednym z flawonoidów z grupy flawonoli, do których zalicza się również rutynę czy mirycetynę. Kwertecyna powszechnie występuje w różnorodnych roślinach, ich liściach, łodygach i kwiatach.

Rekomendowane dzienne spożycie kwertecyny powinno wynosić około 25 mg. 

 


NATTOKINAZA - Japoński cud długowieczności?

25-04-2017, 11:25

Znaczne różnice kultury Japońskiej stale wzbudzają fascynację Europejczyków do odkrywania ich sposobów życia na różnych płaszczyznach: religijnych, technologicznych, naukowych, moralnych, czy też medycznych. W poszukiwaniu nowości, inspiracji oraz sposobów na lepsze zdrowie próbujemy zaczerpnąć pewne tradycje i wprowadzić je do naszej codzienności.


Jak przygotować zioła do użycia.

21-04-2017, 11:27

Współczesny tryb życia w stresie, zabieganiu w otoczeniu wielu zanieczyszczeń i nadmiaru dostępnych leków, które produkowane są z wielu substancji sztucznie wytworzonych w laboratoriach sprawia, że na nowo wracamy do naturalnych metod leczniczych. Poszukujemy wsparcia organizmu i nadzieji na wyleczenie wielu dotykającyh nas chorób właśnie w zapomnianych ziołach, które są jednym z najbardziej naturanych sposobów na nasze dolegliwości. Nie zawsze jednak wiemy jak je przygotować i co możemy z nich zrobić. Poniżej przedstawiamy krótką ściągę różnych metod pozyskiwania cennych składników zawartych w ziołach. 


ZDROWA STAROŚĆ

18-04-2017, 11:36

Czym jest starzenie się? Wydawałoby się, że odpowiedź jest prosta: jest to stopniowe zużywanie się narządów i obumieranie komórek organizmu. Ale dlaczego tak się dzieje? Naukowcy tak naprawdę nie dają żadnej konretnej i logicznej odpowiedzi. Opracowane zostały różne teorie, które często się wykluczają lub kolejne wnikliwe badania odkrywają zupełnie sprzeczne argumenty. Według dr.h.c.Verlarga Petera Jentschura, autora książki "Oczyszczanie drogą zdrowia" starzenie się to systematyczne odkładanie się złogów przy równoczesnej utracie zasobów najważniejszych witamin i składników mineralnych, które wykorzystywane są do neutralizacji kwasów, nieustannie wytwarzanych przez nasz organizm. Pojawiające się niedobory prowadzą do niewydolności różnych funkcji narządów i gruczołów organizmu.


Bezglutenowy Chlebek Teff

09-04-2017, 15:34

Poniżej przedstawiamy Państwu bezglutenowy chlebek Teff. Jest to nasz prywatny wypiek z własnego przepisu. Może być dobrą alternatywą dla osób, będących na diecie bezglutenowej i tęskniących za chlebem. Chlebek w smaku różni się od chlebów pieczonych na mące ryżowej lub gryczanej. Jest słodszy i bardziej zbliżony do smaku chleba, przynajmniej w naszym odczuciu. 

 


ZMIANA RECEPRUTY Witaminy K2 Mena Q7 Witamina K2 MK7

06-04-2017, 08:29

 Uwaga!


Receptura Witaminy K2 Mena Q7 Witamina K2 MK7 uległa zmianie. Aktualnie pozyskiwana jest z fermentowanej Ciecierzycy, a nie jak poprzednio z Soi.


Proces fermentacji jest całkowicie naturalny i przebiega przy użyciu bakterii Bacillus licheniformis.


Firma NattoPharma wykorzystuje technologię chronioną patentami, w wyniku której pozyskiwany jest czysty i skoncentrowany surowiec najwyższej jakości.


JAKIE ZIOŁA NA JAKIE DOLEGLIWOŚCI?

03-04-2017, 18:58

Zioła to rośliny stosowane i uprawiane od wielu wielu lat. Pojawiły się na naszej ziemi jako dar natury, abyśmy mogli z niego rozważnie korzystać. Są swego rodzaju pokarmem dla naszego organizmu, który wzmacnia go i pomaga mu sprawnie funkjonować. Zioła są bogate w różne zwiążki czynne między innymi w witaminy, minerały, olejki eteryczne, alkaloidy, polifenole, garbniki, pektyny, błonnik, chlorofil. Zioła wykorzystuje się zarówno w kuracjach domowych, jako przyprawy, są składnikiem wielu kosmetyków, jak również wielu leków i suplementów diety. 


SÓL HIMALAJSKA - Co kryje się w jej różnych kolorach?

27-03-2017, 10:53

Sól himalajska powstała przed milionami lat w wyniku procesów wysuszenia morza i złożonych procesów tektonicznych, które odsłoniły ogromne złoża soli na wysokości Himalajów. 


CUKROWE UZALEŻNIENIE CZYLI CO CUKIER ROBI Z TWOIM ORGANIZMEM ?

17-03-2017, 19:02

Otyłość trzewna


W wyniku zwiększonego wydzielania kortyzolu tkanka tłuszczowa, odkłada się szczególnie w obszarze brzucha, nazywaną  otyłością centralną.  Skrót TOFI – thin outside, fat inside -  oznacza niebezpieczne zjawisko otłuszczania się narządów wewnętrznych (gromadzi się, pomiędzy poszczególnymi  narządami), tłuszcz ten tzw. wisceralny (ang. visceral – trzewna) pochodzi właśnie  z  NADMIARU CUKRÓW PROSTYCH w naszej diecie!
 


Orotan Magnezu – Co to jest i jakie ma korzyści?

13-03-2017, 15:52

Orotan Magnezu jest rodzajem magnezu, jest to sól magnezu do której przywiązany jest kwas orotowy. Uważa się, że jest to jeden z najbardziej przyswajalnych form magnezu. łatwością przenika przez komórki, zwałaszcza w porównaniu z innymi rodzajami magnezu. Aktywnie uczestniczy w budowę podstaw pirymidynowych, które z kolei są częścią kwasów nukleinowych.


CUKROWE UZALEŻNIENIE - DLACZEGO TO MA TAKIE ZNACZENIE ??

09-03-2017, 19:15

Dzieki naturze i biologii nasz mózg został zaprogramowany na docenianie trzech podstawowych smaków: słodkiego (bezpieczne źródło energii), tłustego (bogate źródło kalorii), i słonego (środek konserwujący). Kiedy odczuwaliśmy któryś z tych smaków, wtedy mózgwe neuroprzekaźniki pomagały nam zapamiętać, że te produkty są dobrym wyborem, poprzez wysyłanie sygnałów przyjemności i satysfakcji, które wzmacniały zapamiętane doświadczenie.
Nie zostały one zaprojektowane po to, aby mówic nam, które potrawy są pyszne – ich celem jest informowanie nas, które produkty są pożywne.


Co zrobić, aby skrobia w żywności nie powodowała przyrostu masy ciała?

01-03-2017, 15:35

Odpowiedź wydaje się być bardzo prosta: ochłodzić wstępnie przygotowane, gorące posiłki i przechowywać je w lodówce do kilku godzin.

Skrobia jest węglowodanem należącym do grupy polisacharydów przyswajalnych przez ludzi, przy czym część skrobi w zależności od jej postaci nie jest trawiona i wchłaniana w jelicie cienkim. Forma ta oporna jest na działanie enzymów trawiennych, przez co uważana jest za pewien rodzaj nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego i nazywanego inaczej skrobią oporną.

 


Stres sprzyja starzeniu się organizmu i rozwojowi chorób..Jak sobie z nim radzić?

26-02-2017, 11:45

We współczesnym, nowoczesnym świecie stres jest czymś nieuniknionym, czymś przed czym nikt nie może uciec. Dla większości z nas towarzyszy prawie codziennie I wpływa na naszą psychikę, zdrowie, a nawet relacje rodzinne. Czasami mogą to być małe, nieznaczące sytuacje, ale najczęściej stres jest wynikiem długotrwałych procesów, jakich doświadczamy w codziennym życiu I zazwyczaj jest wynikiem ciągłego pośpiechu, nadmiaru obowiązków, stałej konkurencji, problemów w pracy czy rodzinnych. Ten uciążliwy, długo utrzymujący się stres z czasem staje się bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu


Zmęczenie Nadnerczy / Co sprzyja zdrowiu Nadnerczy i jak je chronić?

19-02-2017, 18:21

Nadnercza mają ogromny wpływ na poziom energii oraz wewnętrzną witalność naszego organizmu. (Dzięki ich dobrej pracy mamy chęć na aktywność, odwagę i żywotność.)

Nadnercza są parzystym gruczołem położonym zaotrzewnowo na górnym biegunie naszych dwóch nerek i są odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję 50 hormonów.

Funkcjonują jako amortyzator organizmu, a to oznacza, że pomagają redukować wszelkie formy stresu. Dlatego też kiedy te gruczoły stają się przepracowane i zmęczone, mówimy o zmęczeniu nadnerczy.
 

 





Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z witryny Berberis oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności.

Akceptuję Regulamin